Ételtől Lélekig

Potluck - Vigyél egy fazék szeretetet a barátaidnak!

Egyszerre vendég és házigazda

2019. június 08. - Ételtől Lélekig

Mikor először kaptam meghívást egy potluck-ra, azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák. Hamar rájöttem, hogy ez az egyik legélvezetesebb formája a családi és baráti összejöveteleknek: kevés munkával jár, költséghatékony és bőven jut idő a finomabbnál finomabb harapnivalókra és a nagy beszélgetésekre. Pont kapóra jöhet a pünkösdi hosszú hétvégére. Ismerd meg a potluck-ot, ami nagyon amerikai és nagyon szeretnivaló!

20190608_potluck.png

Kell egy kis együttlét 

A potluck eredete: váratlanul betoppanó vendégek

A potluck története egészen az 1500-as évekig nyúlik vissza. Eredetileg a váratlanul betoppanó vendégeknek kínált ételt jelentette. A közösségi étkezéssel később hozták összefüggésbe: az 1800-as években a potluck egy-egy partin a vendégek számára rögtönzött ételre utalt. Ma a potluck-ot három kifejezés határozza meg leginkább: étel, elérhetőség és közösség. Mindenki készít egy adag ételt; jellemzően abból főz, ami éppen elérhető otthon vagy számára könnyen elkészíthető; majd bedobják a közösbe és sokadmagukkal együtt elfogyasztják.

Az amerikaik nagyon jók abban, hogy különböző indokkal összegyűljenek, jókat egyenek és igyanak és mindezt a lehető legkevesebb munkával (talán ez utóbbi az, ami megkülönbözteti egy hagyományos magyar vendégségtől). A potluck tökéletes példája ennek.

Vegán és húsevő egy asztalnál

Amikor Miciiganben éltem, rendszeresen szerveztünk potluck-okat. A barátaink eleinte nem ismerték egymást és a legváltozatosabb háttérrel rendelkeztek: az életkor 20 évestől 60-ig terjedt, volt köztük hippi jógi, üzletember, zenész, baritsa, New York-i kurátor, építész és frissen diplomázott pályakezdő is. Mindenki más volt és pont ez adta a varázsát.

A potluck elfogadásra és nyitottságra tanít: lehet, hogy te vegán vagy és egy vegán mac’n’cheese-el érkezel, de ott egy másik ember, aki imád órákig húst sütni és ő azzal szeretne kedveskedni a társaságnak. Az, hogy ez a gyakorlatban működik-e, jól szemlélteti, hogy a legelső alkalommal az este végére mindannyian a földön ültünk egy körben, történeteket meséltünk és hatalmasakat nevettünk - ki-ki a számára kedves falatokkal teli tányér mellett.

Legyél egyszerre vendég és házigazda!

Potluck etikett: 5 aranyszabály

Hozz egy tál ételt.

Ez az első és legfontosabb szabály. Lehetőség szerint te készítsd vagy legalább otthon készült étel legyen. Pont ez adja a szépségét, hogy mindenki beleteszi, amit tud - leginkább a figyelmét és az ötletét. Ez lesz a te hozzájárulásod.

Chips, ropi, kekszek és hasonlók nem számítanak bele az adag ételbe.

Légy kreatív, egy tálban szépen elrendezett gyümölcsválogatás natúr mogyoróvajjal, tésztasaláta, különböző zöldségek taco-val vagy házi készítésű mártogatóssal mind remek ötletek!

Ajánld fel a segítségedet.

Ez egy közös esemény, ahol nem csak az étel elkészítésében vesz részt mindenki, hanem az egyéb feladatokban is. Ha sok a mosatlan, ragadj mosogatószivacsot, ha elfogyott a szalvéta az asztalról, pótold, ha megkérnek, hogy látod, hogy füstöl a grill, forgasd meg a cukkiniket (vagy húsokat).

Légy hálás azért, amit a másik ad.

Lehet, hogy nem mindenki egy Jamie Olivier, de itt nem is ez a lényeg. A helyett, hogy felhívnád a figyelmet arra, hogy neked valami nem ízlik, válassz valami mást, köszönd meg a beletett munkát és érdeklődj, hogyan készült az étel. Lehet, hogy ez volt valaki első konyhai próbálkozása és mégis vállalta a feladatot!

Előre jelezd, mivel készülsz.

Pl. főétel, édes, sós, leves. Így elkerülhető, hogy öt mártogatós vár majd az asztalon. Ehhez segítség lehet, ha ezt egy közös megosztott dokumentumban vagy online alkalmazásban teszitek. Én az Evite-ot használtam, angol nyelven elérhető.

Mit nyersz egy potluck-al?

  • Remek alkalom az együttlétre.
  • Elfogadásra és nyitottságra tanít.
  • Kevesebb munka a házigazdának.
  • Megoszlanak a költségek.
  • Új recepteket tanulhatsz.
  • Nem igényel sok extra munkát: mindenki azt készít, amit tud (vagy ami éppen van otthon).
  • Remek lehetőség, hogy összehozz teljesen különböző embereket és új barátságok alakuljanak ki.
  • Legalább egy olyan étel biztos van, amit szeretsz (amit te készítesz), de érdemes kipróbálni sokfélét. Ahogy a tudatos étkezés tanítja: “egyél egy falatot az ismeretlenben”, azaz kóstolj meg egy számodra szokatlan alkotást is!

Potluck-ra fel! Ha kipróbáltad, írd meg, hogy sikerült!

Évszakonként egyszer összegyűlünk egy női körben. Mindenki hozza a számára kedves szezonális ételét és egy-egy aktuális témát feldolgozva megismerjük a tudatos étkezés lehetőségeit egy teljesebb, örömtelibb élet megéléséhez. Eszünk, figyelünk, lassulunk és élvezzük az ételek és egymás társaságát. Ha szívesen csatlakoznál a következő eseményhez, kövesd az Ételtől Lélekig Facebook oldalát. Szeretettel várlak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://eteltollelekig.blog.hu/api/trackback/id/tr4314884694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása