Ételtől Lélekig

5 testet-lelket melengető tipp didergős, őszi napokra

2019. november 07. - Ételtől Lélekig

A természet gyönyörű módon kínál példát, hív, hogyan érdemes hozzáállni a változásokhoz, fogadni őket és teljes hittel, szívvel beleengedni magunkat. A természet megfigyelése segíthet megtalálni az utat a külső változásból a belső felé. Ha éberek vagyunk és engedjük, mi is képesek vagyunk beleolvadni ebbe a folyamatba és saját magunkban is megtapasztalni a finom átmeneteket, ahogy az intenzív, felfokozott nyári meleg után belecsendesedünk az ősz színeibe és megfürdőzhetünk a ködös hajnal csípős cirógatásában.

20191107_szivmelengeto_tippek_1.jpg

Az egyik kedvenc tevékenységem ősszel, mikor színesre festi a természet a világot, hogy leülök egy padra és csendben hallgatom a levelek utolsó útját az ágaktól a talajig. Ha elég figyelmes vagyok, akkor sikerül elkapnom a pillanatot, mikor a levél szára elengedi otthonát, mintegy kecsesen elrugaszkodik és megindul a bizonytalanba, a végtelenbe, bátran zuhanva bele a mélybe. A fák pedig bölcsen, szeretetteljesen, apránként engedik el milliónyi gyermekük kezét, hogy azok elinduljanak utolsó útjukra, a talaj felé. Van, hogy belekap a szél és messzire repíti a pirosló cirádákat; van, hogy szinte kanyar nélkül, azonnal az anyatörzs mellé, a földre hull. 

Melegítsd fel magadat belülről

Mire hív az őszi átmenet? Befelé figyelésre, lelassulásra; gyakran pont az ellenkezőjére, mint ami a rohanós hétköznapokban történik. Mivel támogathatod mégis, ilyen körülmények között is ezt a folyamatot? Ebben az időszakban valójában simogatásra, törődésre vágyunk. A pokróc jut erről eszembe, magát a szót használjuk arra is, ha valaki morcos, durvább és alapból a tapintása sem éppen kellemes. De ha elképzelem magam pokrócba burkolózva egy hintaszékben, amint a ködben szunnyadó völgyet szemlélem egy tál forró sütőtök krémleves társaságában, máris más az összkép. Az ősszel jellemzően jelentkező fáradtság, lehangoltság egyfajta belső didergést is jelez. Engedd meg a kedvességet magad felé (azért írom a megengedést, mert gyakran igen nehéz belehelyezkednünk ebbe - a folyamatos küzdés, akarás, a saját magunknak is támasztott elvárások, főként nőként az "én minden kibírok!" öröksége nehézséget jelenthet ennek a szabad megélésében). Támogasd ezt a természetes folyamatot azzal, hogy belülről táplálod, simogatod, melegíted és erősíted a szervezeted, a testedet és a lelkedet. Milyen lehetőségeket kínál a tudatos étkezés (mindful eating) eszköztára ennek a szeretetteljes törődésnek a megélésére a novemberi cidri idején?  

  1. Ellensúlyozd az őszi minőségeket főtt étellel!
    Lassan hagyd el a nyers ételeket, fogyassz több pépes, krémes főtt ételt, melengető leveseket, püréket vagy próbáld ki ezt a dahl receptet. Csempészd bele az ősz minden ízét és hangulatát már a reggelibe is, akár egy ilyen zabkásával. Ez segít ellensúlyozni az olyan karcosabb őszi minőségeket, mint a szeles, hűvös és száraz.

  2. Találd meg a simogató ételedet!
    Főzz magadnak simogató ételt, valamit, ami gyerekkorodra emlékeztet, ami kellemes emlékeket hív elő, amivel be lehet kuckózni a kanapéra és minden falatot kiélvezve lassan, komótosan majszolni. Az ilyen ételekhez az elménk asszociálja a konzerválódott érzéseket, csalogasd elő ezeket a szeretetteljes emlékeket!

  3. Engedd magad a talaj felé!
    Ahogy a falevél, bízz te is a természet útjában, engedd magad közelebb kerülni a talajhoz. Több keleti tradíció is tanítja az ételek energetikáját, amiben a gyökérzöldségek “földelő” minőséggel rendelkeznek: mikor ezeket fogyasztjuk, segítenek fizikálisan és mentálisan is földelni magunkat, ezáltal növelik az ellenálló képességünket, kitartásunkat.

  4. Használj melegítő fűszereket!
    Bizonyos fűszerek képesek arra, hogy melegséget, harmóniát teremtsenek bennünk. E mellett segítségünkre lehetnek az emésztésben és az idegrendszer lecsendesítésében is. Ilyenek a cayenne bors, fűszerpaprika, fokhagyma, koriander, kardamom, kurkuma, szerecsendió vagy fahéj. Érdemes ezeket az egész szezonban használni, nem csak a mézeskalácssütés idején. A kedvencem egy pohár aranyló kurkumás-mézes tej lefekvés előtt, az álmokat is szebbé varázsolja.

  5. Legyen napi rutin, hogy szeretettel táplálod magadat!
    Egészen apró változtatás is csodákra képes. Lehet 5 perc reggel, miközben elkortyolgatsz egy bögre gyömbérteát. Képzeld el, ahogy a forró tea szétárad a testedben, a gyömbér energetizáló hatása bekúszik a kisujjadba éppúgy, mint a mellkasod területére. Ott van, felmelegít, belülről biztosít védelmet.

Kívánom, hogy minden nap találj valamit - akár egy egészen apró morzsányi tüzelőt, amivel boldogsággal, biztonság-érzettel és szeretettel táplálhatod a szíved melegét!

A bejegyzés trackback címe:

https://eteltollelekig.blog.hu/api/trackback/id/tr5615294922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása