Ételtől Lélekig

Újévi fogadalmak újragondolva - Újévi megengedéseim

2020. január 06. - Ételtől Lélekig

Mikor fogadalmakat teszünk, többnyire korlátozó módon határozzuk meg őket, lemondunk valamiről vagy elhatározzuk, mit nem fogunk tenni eztán. Ilyenek például, hogy nem nassolok este 6 után, holnaptól diétázom, leszokom a dohányzásról, nem stresszelek annyit. Az emberi természet alapjáraton fellázad az ellen, amit korlátozónak érzékel, már a gyerekek is pontosan azt teszik, amit nem szabad. Mi lenne, ha ezúttal a korlátok helyett megengedéseket tennénk? Szeretetből, gondoskodásból, figyelmességből. Tőlem - nekem.

ujevi_megengedeseim.jpg

Az egyik kedvencem a mindful eating-ben, hogy mindent lehet, csak forduljunk szeretettel, gondoskodással saját igényeink és a táplálkozás folyamata felé. Ahelyett, hogy megmondaná, mitől kell tartózkodni, mit lehet és nem lehet enni, mi a jó és rossz étel, mikor ehetek, milyen diétát kövessek; segít, hogy többet tudjak meg arról, hogyan tudom elsajátítani ezt a tápláló gondoskodást. Ehhez pedig nem lehet tiltások segítségével eljutni, sokkal inkább megengedésekkel. Ha megtiltom magamnak a nassolást, előbb-utóbb minden porcikám valami édes után fog ácsingózni, mikor pedig engedek a csábításnak, akkor szomorúan és bűntudattal veszem tudomásul, hogy elbuktam, feladtam az elhatározásomat. Ehelyett, ha megengedem magamnak, hogy heti 2x a kedvenc édességemmel kényeztessem az érzékeimet, akkor már előre készülök az alkalomra, ünneppé válhat (saját magam ünneplésévé), sőt mi több, örömmel, kiélvezve fogyaszthatom el a gondosan kiválasztott süteményt. A megengedés egy tudatosan kötött szerződés saját magammal a saját jólétem érdekében. Arról nem is szólva, hogy az étel elfogyasztása közbeni érzelmek mennyire erősen befolyásolják azt, milyen hatása lesz aztán a tápláléknak testünkre-lelkünkre.

Ehhez hasonló megengedések lehetnek az étkezésre vonatkozóan a következők. Megengedem magamnak, hogy

  • nemet mondjak egy ételre
  • igent mondjak egy ételre
  • egyedül, én-időt szánva magamra fogyasszam el az ebédemet
  • társaságban egyek
  • olyan módon egyek, ami figyelemmel van a saját, egyedi igényeimre
  • heti 2x édességgel kényeztessem az érzékeimet
  • bűntudat nélkül ott hagyjam az ételt a tányéron, ha úgy érzem, már eleget ettem

Újévi fogadalmak a tartalmasabb életért 

Ha kitágítjuk a megengedések körét, akkor az egész életünkre vonatkozóan készíthetünk egy megengedés-listát. Miközben készítjük a listát, érdemes feltenni a kérdést, melyek azok a dolgok, amelyekkel erősíthetem a saját magam iránti szeretetemet?

Megengedem magamnak, hogy:

  • elengedjem a bűntudatot, amiért nem jutottam a to-do listám végére
  • heti 2x időt szakítsak magamra és elmenjek sportolni/sétálni, olvassak
  • heti egy este elengedjem a feladataimat és lefeküdjek korán aludni
  • bátran (akár szándékosan) hibákat kövessek el
  • elengedjem a tökéletesség utáni vágyamat és megengedjem, hogy elég jó legyek
  • egészségesebb ételeket fogyasszak
  • időt kérjek, tegyek egy sétát, megöleljek egy fát, vagy csak ne reagáljak, ha egy számomra nehéz szituációban vagyok
  • megtanuljak nemet mondani

Te milyen megengedéseket teszel az új évben, hogy néz ki a ti listád?

Január minden évben a Nemzetközi Mindful Eating Hónap, amikor egy kitüntetett téma felfedezésével mélyítjük a  tudatosságunkat, tápláljuk testünket-lelkünket és gazdagítjuk a mindennapi örömeinket a tudatos étkezés gyakorlatain keresztül. Az idei téma az együttérzés önmagunk felé. Arra hívlak, hogy idén januárban vegyél részt Te is ebben az izgalmas felfedezésben! Kövesd az Ételtől Lélekig Facebook oldalát a tudatos étkezés (mindful eating) gyakorlatokért és érdekességekért. A hónap során a nemzetközi szakmai szervezet, a The Center for Mindful Eating anyagaiból szemezgetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteltollelekig.blog.hu/api/trackback/id/tr2515379018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása